Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дечко Узунов, Марко Марков и Константин Щъркелов с юбилейни изложби В СГХГ

Директорът на СГХГ Аделина Филева за предстоящите изложби

Нови идеи и изложби в Софийската градска художествена галерия – проекти за работа с деца и артателиета. Какво предлагат на посетителите Софийската градска художествена галерия и нейните филиали, разказва Аделина Филева – директор на СГХГ – гост в "Нашият ден":

"СГХГ има два филиала – единият е галерия "Дечко Узунов", а другата галерия е "Васка Емануилова". Само преди дни открихме изложба, свързана с Дечко Узунов. Той е роден на 22 февруари, по този повод ние винаги правим експозиция. И предлагаме този път едно пътуване до Китай. Това е залегнало в нашия художествен план преди година и половина. Който види изложбата, ще се очарова от този Китай, който Дечко Узунов е видял. Защото през 50-те години на миналия век има един бум в отношенията между България и Китай - не само икономически, а и културен. Много наши творци посещават различни градове на Китай. Самият Дечко Узунов е много впечатлен от тази цветност, от тази различност и е използвал различни изразни средства, за да създаде своите работи. За него няма проблем дали това е молив, въглен, акварел или маслени бои, уловил е духа на този народ. И то по един много нежен, лиричен, поетичен начин – особено в рисунките и в акварелите му." 

В галерия "Васка Емануилова" се открива на 25 февруари изложба "130 години от рождението на Марко Марков": "Решихме, макар и с не така голяма ретроспективна изложба, да отбележим този юбилей и да обърнем внимание на нашата общественост към Марко Марков. Всеки ден софиянци минават покрай един от неговите паметници. Всички по домашному го наричат Попа (а това е паметникът на Патриарх Евтимий). Друг паметник, който някак се вписва много добре със своята монументалност, но също сме свикнали – това е паметникът на Александър Стамболйски, който е при Операта. В нашата изложба предлагаме една среща с портретите, които Марко Марков е правил. СГХГ притежава една много хубава колекция портрети, създавани от Марков през годините. Същевременно и паметниците, които е създал – това ще бъде предимно през документи. Излагаме прототипа на Патриарх Евтимий, на образа, който подготвя. Мисля, че срещата с този скромен човек, но голям талант, ще е интересна за всички. Може би се нуждаем от среща с такива наши скулптори, защото знаем какви проблеми предизвиква градската скулптура у нас последно време. И как уроците от миналото са изключително важни, за да създадем нищо по-добро за бъдещето."

Аделина Филева, директор на СГХГ"Разработваме изложба (СГХГ), свързана с още един юбилей – и това е на Константин Щъркелов. Наричат го Царя на акварела. Заедно с голям екип колеги се захванахме да прегледаме и да съберем всичко интересно, важно, с принос в неговото творчество. Така че изложбата, която ще открием след средата на март, да покаже Константин Щъркелов не само в областта на натюрморта, но да се види какъв портретист е той, какви образи е създавал в областта на рисунката, неговите преживявания и отношение към войната. Защото той и участва, и рисува по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Това ще бъде един допълнен образ на Константин Щъркелов, защото хората познават определени неща. И когато се получи нещо като щампа за определен творец, ние пропускаме много други важни детайли." 

"Аз никога не гледам на изкуството като на конкуренция. Това, което притежаваме в нашите художествени депа, трябва да бъде социализирано, да се представя, да се изследва, да се извличат уроци, общи за нас и за човечеството", смята Аделина Филева.

Снимки Ани Петрова и СГХГ


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени