Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как коронавирусът ще се отрази върху глобалната икономика

Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с новия коронавирус е сходна с тази в книгата на Албер Камю „Чумата“, а това, което казват за заболяването, е като в „На Западния фронт нищо ново“ на Ерих Мария Ремарк, коментира пред БНР проф. Боян Дуранкев.

„Все едно нещата са така добре овладени, че всичко ще се оправи до няколко дни или ще настъпи глобална катастрофа. Нито едното, нито другото е вярно. Вярно е това, което е много неприятното, че този 14-дневен карантинен период се оказа недостатъчен и в САЩ изчислиха, че трябва да бъде 27 или даже 30 дни. Както и че вирусът живее 9 дни на повърхности, т.е. може да се разпространи далече, без да се знае“, каза той в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Наистина има една световна заплаха, която няма начин да не постави на първо място живота и здравето на хората и далече по-назад икономиките временно“, посочи проф. Дуранкев.

Според него икономическият спад на външнотърговския обмен дойде не само в момента, който е доста силен, но още в края на миналата година се е наблюдавал такъв спад.

Как ще се отрази коронавирусът върху икономиката?

„Само за първото тримесечие на тази година в Китай спадът на производството на интелигентни часовници ще бъде над 16%. На лаптопи – над 12%, на смартфони – над 10%. А някои компании панически започнаха да се изнасят от Китай – например „Самсунг“ пренесе голяма част от производството си във Виетнам“, отбеляза проф. Боян Дуранкев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени