Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кремълският наръчник в Югоизточна Европа: Икономическо влияние и остра сила"

Доклад разкрива влиянието на Русия в Югоизточна Европа

Руслан Стефанов
Снимка: Ани Петрова

"Кремълският наръчник в Югоизточна Европа: Икономическо влияние и остра сила" е заглавието на международен доклад, публикуван на сайта на Центъра за изследване на демокрацията. Отслабването на притегателната сила на Европейския съюз оставя властови вакуум в Югоизточна Европа, който авторитарни сили като Русия са готови да запълнят, пише в документа.

"Самото икономическо влияние трябва да го поставим в някакъв контекст... Много често от българските политици, включително от българския премиер, се опитват винаги да се представя някакво руско влияние като един вид, че е балансирано по някакъв начин със съответното американско, което,  разбира се, е дълбоко погрешно", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Руслан Стефанов, един от авторите в доклада.

Изследването не е насочено към спиране на инвестиции от Русия, подчерта експертът. "Всяка инвестиция, която отговаря на условията на дадена икономика, в случая - на българската, и на европейските изисквания е добре дошла, разбира се".

Докладът дава оценка на риска за използване на твърда сила от Русия за промяна на съответните намерения на страните от региона.

"Това, което ние разглеждаме - традиционните мерки на инвестиции, на търговска експозиция към Русия, но и най-важно ние проследяваме и така наречения корпоративен отпечатък, т.е. каква част от оборота в една икономика контролира Русия, което се влияе най-вече от това колко компании присъстват, кои техни крайни собственици са руски, какъв е техният оборот, т.е. какви са цените", изтъкна Руслан Стефанов.

Няма българска политическа партия, която да заявява къде интересите на България съвпадат с Русия и къде се разминават, допълни експертът. "И, забележете, там където съвпадат, всеки бърза да посочи, че това е важно, но където се разминават, има мълчание, т.е. не се говори по тези факти". Българските медии също би трябвало да представят повече информация по фактите включително защо руските енергийни доставки за България за по-високи от тези за Германия, например.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени