Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесената комисия със Северна Македония подновява работа най-рано през юни

Посланикът на Северна Македония у нас Марян Гьорчев
Снимка: БГНЕС, архив

През юни е най-оптимистичният срок, в който да се възобнови работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България. Това прогнозира във Велико Търново посланикът на Северна Македония у нас Марян Гьорчев.

По настояване на Северна Македония работата на комисията беше прекратена за 6 месеца.

„Темите са поставени на масата и няма пречка комисията отново да заработи“, каза Гьорчев.

„Едностранна беше молбата от наша страна да се има предвид, че следващите избори са много важни за нас и заради Европейски съюз, и за всичко, което означава нашето присъединяване към Съюза. Аз очаквам правителството да бъде възстановено в средата на май. Оптимистичният срок е седмото заседание да бъде в Скопие или Охрид през юни“, добави той.

Работа по трансграничната свързаност, разширяване на стокообмена и научното сътрудничество между университетите, и увеличаване на туристите са насоките за развитие на българо-македонските отношения, посочи в публичната си лекция във Велико Търново дипломатът.

Годишно 600 хиляди македонци посещават България, а над 480 хиляди българи пътуват за Северна Македония, заяви Гьорчев, който е в края на мандата си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна