Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Филипов: Гърция опитва да си върне ролята на двигател в евроинтеграцията на Западните Балкани

Коста Филипов
Снимка: Иван Русланов, БНР

Оптимист съм за европейското бъдеще на Западните Балкани, но малко ми се струва, че акцентът трябва да бъде поставен върху опита на Гърция да върне своето приоритетно място като държавата, която на територията на Югоизточна Европа е най-заинтересована и най-активно движи процеса на приближаването на държавите от Западните Балкани от ЕС. Това коментира пред БНР журналистът и познавач на региона Костадин Филипов по повод конференцията в Гърция под мотото „От Солун до Загреб“.

„Неслучайно тази конференция се провежда в Солун, където през 2003 г. беше даден много сериозен тласък, който предопредели европейското бъдеще на Западните Балкани“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според Филипов сега Гърция прави опит да се върне на мястото, което смяташе, че заема още от началото на XXI век.

„Притеснявам се, че дори сегашното председателство на Хърватия, въпреки всички добри намерения да се постигне конкретен резултат на предстоящите срещи в Брюксел и в Загреб, ще бъдат под сянката на гръцките усилия да дадат подкрепа на страните от Западните Балкани да станат членове на ЕС…Трябва да видим как Гърция действа, за да утвърждава своята лидерска роля в Югоизточна Европа по отношение на евроинтеграцията“, изтъкна Костадин Филипов.

И подчерта, че българският национален интерес трябва да бъде защитен със защитата на договорите, които сме подписали и по-конкретно този за добросъседство със Северна Македония.

„А смесената комисия между София и Скопие на практика в момента не работи“, посочи той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна