Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад при продажбите на смартфони в Китай с повече от 36%

Продажбите на смартфони в Китай паднаха с повече от една трета през януари, показват китайски правителствени данни, което е ясно доказателство как епидемията от коронавирус вреди на потребителското търсене, предаде Ройтерс.

Още в края на януари Китай започна да ограничава пътуванията и помоли жителите да избягват обществени места точно преди Лунната Нова година, която е основния празник в страната, когато се правят подаръци.

Доставките на мобилни телефони през януари достигнаха 20,4 милиона устройства, което е с 36,6% под продадените 32,1 милиона през януари 2019 година, показват данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии.

По-голямата част от спада се дължи на мобилни устройства с операционната система Android, като техните сумарни доставки се понижиха през януари до 18,1 млн. броя от 29,9 млн. броя в началото на 2019-а година.

Китайският пазар на смартфони се свиваше от няколко години, тъй като търсенето ставаше все по-зависимо от потребителите, които заменят съществуващите си телефони, отколкото от купуването на нови. Спадът през януари обаче беше далеч по-голям, отколкото през същия месец на миналата година, когато продажбите на мобилни телефони спаднаха с 11,4%. В началото на 2020 година анализаторите прогнозираха спад при продажбите в подобен мащаб.

Изследователските фирми IDC и Canalys пък прогнозираха по-рано този месец, че доставките на мобилни телефони ще спаднат приблизително с 40% през първото тримесечие, тъй като епидемията от коронавирус навреди сериозно на търсенето и предизвика проблеми с веригите за доставки.

С оглед на това през миналата седмица изпълнителният директор на Apple Тим Кук предупреди инвеститорите, че компанията няма да изпълни първоначалните си насоки за приходите през текущото тримесечие поради проблеми с търсенето и влиянието на коронавируса върху доставчиците.

Foxconn, най-важният партньор на Apple, все още не е възобновил работата в своите заводи в Китай, въпреки че някои от съоръженията му работят с ограничен капацитет.

Междувременно Apple затвори своите маркови магазини в Китай след подобни ходове на повечето други големи търговци в страната.

Анализаторите обаче посочват, че въпреки текущите трудности на Apple в Китай, смартфонът iPhone 11, пуснат в края на миналата година, остава един от най-продаваните 4G мобилни телефони на китайския пазар. Това сякаш говори добре за първият 5G iPhone, който се очаква да излезе на пазара през есента на 2020 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна