Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка осуети първото съдебно заседание срещу бивш френски премиер

Франсоа Фийон (в средата), съпругата му Пенелоп (вляво) напускат с адвокатите си съда в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка на адвокатите в Париж срещу пенсионната реформа осуети първото съдебно заседание по делото „Фийон“. Бившият френски премиер и съпругата му останаха съвсем за кратко в съда. От сряда те ще отговарят по няколко обвинения, свързани с присвояване на държавни средства и фиктивни назначения.

Франсоа Фийон, един от най-влиятелните десни политици и премиер при президента Никола Саркози, беше застигнат от скандала в разгара на кандидат-президентската си кампания през 2017 г., в която тръгна като фаворит.

Медийни публикации го уличиха в поредица от злоупотреби и главно във фиктивно назначение на съпругата му Пенелоп като парламентарен асистент и облагодетелстването ѝ с около 1 милион евро в периода, когато Фийон е бил депутат. Това доведе до елиминирането му на първия тур, срина политическата му кариера и нанесе непоправим удар на френската десница.

Фийон, който винаги е отричал обвиненията, днес е далеч от политиката и гради кариера във финансите. Той рискува 10 години затвор и глоба от 1 милион евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна