Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Кипър ще разширяват сътрудничеството си в енергетиката и иновациите

| обновено на 25.02.20 в 13:17
По покана на българския държавен глава Румен Радев на официално посещение в България е президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Кипър подкрепят усилията следващият бюджет на Европейския съюз да гарантира икономическото и социалното сближаване в Общността. Около тази позиция се обединиха двамата президенти Румен Радев и Никос Анастасиадис, които разговаряха в София. Двете страни имат интерес да разширят сътрудничеството си в областта на енергетиката и иновациите. 

Икономическото сътрудничество на България и Кипър беше акцент в разговора на двамата президенти. Има възможности за развитие на партньорството в областта на туризма, строителството, финансите и инвестициите. Сред обсъжданите теми беше и общата позиция на София и Никозия в ЕС.

"Твърдо поддържаме усилията да се приеме такъв бюджет, който да гарантира устойчивото в икономическо и социално сближаване вътре в ЕС", заяви Румен Радев.

"ЕС трябва да продължи политиката, която следва по отношение на социалната кохезия и на общата селскостопанска политика", допълни кипърският президент.

Сътрудничеството в областта на енергетиката също беше  сред обсъжданите теми.

"Считаме, че трябва да продължим да обсъждаме потенциала от приобщаването на България в енергийната ос - Израел, Кипър и Гърция".

Утре Румен Радев и Никос Анастасиадис ще открият българо-кипърски форум, по време на който ще бъдат подписани двустранни споразумения за сътрудничество между търговско-промишлените палати на двете държави.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна