Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жената, приета в инфекциозна клиника, няма коронавирус

| обновено на 25.02.20 в 17:41

60-годишната жена, настанена в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, е здрава. Резултатът от изследването й за наличие на коронавирус е отрицателен, съобщи пред Радио Пловдив проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той допълни, че в страната има достатъчно тестове за наличие на коронавируса и припомни, че мерките срещу грипа "работят" и срещу коронавируса. 

Още двама души, били на екскурзия в Италия, са настанени в Инфекциозната клиника в Пловдив. Те се изследват за носителство на коронавируса и са консултирани с инфекционист, обясни пред Радио Пловдив д-р Моника Троянчева от РЗИ – Пловдив.  

Здрави са и 20-те ученици от Математическата гимназия, които са под домашна карантина след завръщането си снощи от Италия. Те са били в южната част на страната, където не се разпространява вирусът, но въпреки това се вземат превантивни мерки, подчерта д-р Троянчева. 

Китайските студенти, дошли преди месец в АМТИИ, са минали карантина и няма притеснение за тяхното здраве, допълни тя. 

Със съмнения и страх от липсата на достатъчно информация,  но без масова паника пловдивчани реагират на лавиноообразните данни за разпространението на коронавируса, а при туроператорите в града има доста  запитвания за отмяна или отлагане на платени вече екскурзии до Италия. 

С притеснения от липсата на маски в аптеката, недостатъчната информация за заболяването и начините за предпазване или като поредната злоупотреба с човешките страхове пловдивчани възприемат разпростанението на вируса Ковид-19.

Има и хора, които се отказват от планирани и платени предварително екскурзии до Италия, уточниха от туристическите агенции. Парите за отказано пътуване със самолетни компании, които не са отменили своите полетите, остават за сметка на клиента. 


 Интервютата с професор Тодор Кантарджиев, доктор Моника Троянчева, както и анкетите с пловдивчани и туроператори можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени