Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас ще протестират за запазването на старата сграда на книжарница

Снимка: Ани Петрова

В Бургас ще се проведе протест за запазването на старата сграда, където се намира книжарница „Хеликон“.

Причината е, че от няколко дни е започнало нейното преместване на други места в града. Собствениците на терена искат тя да бъде съборена и на нейно място да се построи друга, в по-модерен стил.

Протестът е под наслов "С книга в ръка - да опазим културната история на Бургас", разказва организаторът Александра Абаджиева.

"Забелязахте, че голяма част от гражданите са недоволни, тъй като сградата и прилежащите към нея трябва да бъдат съборени. И тогава реших, че трябва да покажем мнение по въпроса, тъй като тези сгради са над 110 годишни, те са историята на града и не би трябвало да бъдат събаряни. Ако бъдат съборени, на тяхно място ще има много висока сграда, която, както и всички останали на площад "Тройката" в момента пустеят, ще запушат самия площад, което според мен няма да е красиво и за гражданите, и за туристите, които всяка година посещават града".

Старата сграда е от така наречените Хаджипетрови имоти. Те не са паметник на културата, но имат статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност.

Протестът ще се проведе днес от 17.30 часа на площад "Тройката".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!