Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учение на летище София за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус

Учение беше проведено и във ВМА

| обновено на 25.02.20 в 13:00
На летище София се проведе учение за реакция при случаи на коронавирус. Гранични полицаи и представители на здравните власти показаха как трябва да се реагира, когато са установени пътници със симптоми на болестта. 
Две млади момичета, пристигнали  у нас със самолет от Истанбул бяха в ролята на пътнички, проявяващи симптоми на болестта и засечени от термокамерите на летище София. Още при пристигането си  двете бяха отведени в специално помещение, попълниха декларации пред властите и след това бяха откарани във ВМА. Директорът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков:

"Устанояват се на термокамерите, отделят се от служители на Гранична полиция и на РЗИ, извършен им е необходимият първоначален преглед, след което със специални транспортни средства, оборудвани линейки, биват закарани до съответното лечебно заведение за последващи действия".
Учението беше проведено в условия максимално близки до реалната ситуация, обясниха от Гранична полиция.
"Към настоящия момент на по-големите КПП-та има представители на здравното министерство. Служителите на МВР са оборудвани с лични предпазни средства - маски и ръкавици при работата с пътниците. Стремим се да не затрудняваме трафика, разбира се, но само ще ви кажа, че за изтеклото денонощие имаме обработени 35 944 пътника и около 13 хиляди МПС-та", каза още Светлан Кичиков.

В проведеното тази сутрин учение за съвместни действия на институциите при поява на заразени с корона вирус се включиха екипи и на Военномедицинската академия. Беше разигран сценарий с двама пациенти със симптоми на болестта, забелязани при пристигането им на летище София. Учението продължи във ВМА, където пациентите бяха отведени със специални линейки.

Едната жена беше в по-леко състояние. Втората пациентка обаче беше докарана в изолационна носилка и беше посрещната от лекари в специални изолационни костюми.

Началникът на инфекциозната клиника във ВМА професор Камен Плочев посочи, че тя има тежка симптоматика и я отведоха през изолационен асансьор в реанимация. Пациентите със симптоми на коронавирус ще се проследяват в инфекциозната клиника на три от етажите. Професор Плочев поясни.

"Тука имаме три кабинета, сега ще ви ги покажем, където едновременно в три кабинета преглеждаме, защото е много голям напливът от хора, които идват от Италия, от Югоизточна Азия, от Китай. Ако излезе, че са отрицателни, прави се втора проба. Ако тя е положителна, продължава се. Ако е отрицателна, слиза на втория етаж, довършва се там, симптоми кашлица, температура от каквото се оплаква и се изписва болният".

ВМА разполага с 40 легла за пациенти със симптоматика за коронавирус. Още легла има разкрити и в инфекциозна болница и се готви да се отвори такова звено в болница "Пирогов". Началникът на специалния щаб за проследяване на ситуацията с коронавируса у нас генерал Мутафчийски обясни, че се отменят отворените врати на военно-историческия музей на трети март, както и традиционният концерт тогава. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!