Eмисия новини
от 20.00 часа

"България Ер" отмени полетите си до Милано, полети на Ryanair и Wizz Air се изпълняват нормално

Пътници от Милано твърдят, че автобусите са пълни и няма паника

Туристите могат да получат обратно сумите за предплатени пътувания само при форсмажорни обстоятелства, които в момента не са обявени за Италия

| обновено на 25.02.20 в 17:54
Автогарата на София
Снимка: БГНЕС, архив

До момента няма установен случай на зараза с коронавирус в България. В няколко града има хора, поставени под карантина. Властите взеха извънредни предпазни мерки.

Във връзка с разпространението на новия коронавирус Covid-19 от Министерството на външните работи препоръчаха на българските граждани да не пътуват до Италия, ако не е наложително. Авиопревозвачът "България Ер" отмени полетите си до Милано до 27 март

Всички полети на Ryanair се изпълняват нормално. Компанията ще следва всички инструкции за обществено здраве, които са издадени. Това беше отговорът на запитването на БНР и към другата нискотарифна авиокомпания Wizz Air, която оперира до и от Милано на летище София.

Проверка на „Хоризонт“ на Централната автогара в София показа, че потокът от пътници не е намалял. Билети за автобусите до Италия не са отменяни.

Пътуващите в автобуса от Милано, който пристигна в столицата тази сутрин, казаха пред БНР, че превозните средства са пълни и не се наблюдава паника.

Курсовете към Милано не са отменени. Транспортните фирми нямат указание от Министерство на външните работи, но Министерството на транспорта е предупредило шофьорите да правят по-кратки почивки в Италия.

Водачът на автобус, пътуващ за Португалия, който има спирка в Милано, обясни:

"Поддържаме връзка с външно министерство. Ако имаме сигнал, ще прекратим извозването на пътници до Италия. Ще минаваме транзит, но до този момент нямаме инструкции“.

Има ли откази от екскурзии и анулиране на резервации за почивки заради коронавируса в Италия

Свидна Динева, управител на туроператорска фирма, член на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти, обясни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че представителите на бранша, както и туристите са притеснени и следят с внимание развитието на ситуацията с разпространението на новия коронавирус:

„Нормално е туристите да бъдат притеснени. И ние като туроператори, опериращи в Италия, сме притеснени от създалата се ситуация. Няма затворени летища и все още може да се стигне до Милано. Да, наистина, музеите са затворени, част от големите културни прояви, които са били за тази седмица, са отменени. Мисля, че районите, които са засегнати, са изолирани, няма достъп до тях и се надявам да се овладее по-скоро положението“.

Министерството на туризма подготвя общи указания

Министерството на туризма подготвя общи указания, които да са максимално достъпни и разбираеми за потребителите и бизнеса, относно пътуванията, свързани със ситуацията с коронавируса в Италия, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Ако за тази страна се обявят непреодолими и извънредни обстоятелства, на туристите трябва да се върне 100% от заплатеното - за неосъществено пътуване, както е според чл. 89 от Закона за туризма, уточни тя. Трябва да бъде направено тълкуване на чл. 89 дали са налице непредвидени обстоятелства (за района на Северна Италия - бел.ред): "Ако за тази страна се обявят непреодолими и извънредни обстоятелства, трябва да се върнат на туристите пълните суми за неосъществено пътуване".

Какви са правата на клиентите, които искат да отменят резервация

„Всеки един от нас е подписал договор с клиентите и там има срокове, в които те могат да се откажат без да дължат неустойка. И има клаузи, които казват в кой период каква е неустойката, която, ако по тяхно желание се отказват, без да има форсмажор, защото няма обявен такъв, съответно какви загуби ще понесат“, обясни Свидна Динева.

Бизнесдамата посочи, че засега няма отлив от екскурзии, но прогнозира, че разпространението на новия коронавирус в Италия ще се отрази тежко на туристическия бранш:

„Тежко е положението, защото част от нашите програми, особено самолетните, се планират много отрано, с предплатени самолетни билети или хотели. Така се случват нещата, за да ги има гарантираните пътувания и съответно, ако ги анулираме по наше желание с оглед ситуацията, неустойките  и загубите ще са за нас“.

Динева посъветва туристите, които имат вече платени ваканции в Италия и се колебаят какво да правят, засега да изчакат:

„Ако те твърдо са решили, че представлява голяма опасност за тях, най-добрият вариант е да се откажат – естествено, ще понесат съответна загуба за авансово внесени вноски. Но моят съвет е да се изчака - дотолкова доколкото да се види накъде вървят нещата и ако наистина е толкова критично, то ще се обяви такова положение, в което ще трябва ние туроператорите да анулираме пътуванията и съответно 100 процента да възстановим сумите на туристите“.

Кога може да бъде върната цялата платена сума

За да бъде върната цялата платена сума за туристически пътувания на клиентите при анулиране, е необходимо да има форсмажорни обстоятелства. Това обясни в детайли Даниела Стоева, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти:

„Потребителите на туристически пакети могат да прекратят своя договор за организирано туристическо пътуване преди неговото започване без да дължат каквито и да е неустойки, единствено и само при наличието на така наречените „непреодолими  и извънредни обстоятелства“. Освен това, тези обстоятелства трябва да водят до невъзможност за изпълнение на цялото или значителна част от цялото пътуване.

Какво означава това на практика?

Има изрично условие , а именно невъзможността да се изпълни част от пътуването, тоест да се изпълни част от програмата, да се изпълни превоза до дестинацията… Тъй като само това е основание за отказ от пътуване по член 89, алинея 5 от Закона за туризма. В случая със създадената ситуация с коронавируса, която вече почти месец и половина е в сила, на практика това означава, че към този момент единствено пътуванията от и до  Китай са засегнати по този начин. Тоест  - пътувания до Китай могат да бъдат отказани и съответно възстановени сумите“, обясни Даниела Стоева.

Повече по темата може да научите от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от