Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Германия отбеляза стагнация в края на 2019 година

Германската икономика не отбеляза растеж през последното тримесечие на изминалата година спрямо предходните три месеца, показват последни данни на немската официална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на Германия стагнира в края на 2019 година (0,0%) след повишение с 0,2% през предходните три месеца, потвърждавайки експресната оценка на федералната статистика.

Негативно влияние върху немската икономика през последното тримесечие оказва свиването на износа, стагнацията на домакинското потребление и слабото нарастване на правителствените разходи.

На годишна база растежът на БВП на Германия се забави през четвъртото тримесечие на 2019 до 0,4% от 0,6% през предходните три месеца.

За цялата изминала година водещата европейска икономика нарасна с едва 0,6%, отбелязвайки най-слаба експанзия от шест години насам (от дълговата криза в еврозоната през 2013 година), като по този начин беше потвърдена предварителната оценка на федералната статистика.

Германския износ се сви през последното тримесечие с 0,2% спрямо предходните три месеца, докато вносът нарасна с 1,3%, като негативният нетен търговски баланс отне 0,6 процентни пункта от растежа на водещата европейска икономика в края на 2019 година.

В същото време потреблението на домакинствата, което беше основен генератор на растежа на германската икономика през последните години, остана на нивото от предходния месец, докато правителствените разходи се увеличиха с едва 0,3% на тримесечна база. По този начин държавните разходи добавиха 0,1 процентни пункта към БВП на Германия, докато частното потребление не допринесе за икономическия растеж.

Бруто образуването на основен капитал в строителния сектор се повиши с 0,6% поради мекото зимно време, но бруто образуването на основен капитал в машини и оборудване се понижи с цели 2,0%.

Трудово заетите хора в Германия нараснаха през последното тримесечие с около 300 хиляди (с 0,7%) спрямо година по-рано, достигайки 30-годишен връх от 45,5 милиона (най-голяма заетост след Обединението на Германия през 1990 година). Destatis обаче отбеляза, че темпото на растеж на заетостта се забави значително с течение на изминалата година и беше значително по-ниско, отколкото през предходните години.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени