Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При влажна пролет Перник може да мине на по-облекчен режим от сегашния

При влажна пролет, към края на сезона, Перник може да мине на по- облекчен режим от сегашния, каза кметът Станислав Владимиров.

От началото на месец февруари нивото на язовир „Студена“ се е покачило с над 2 метра, като водният обем се е увеличил с около 800 000 куб. м.

Ако очакванията за валежи през предстоящите месеци се оправдаят, строгият воден режим, въведен на 18 ноември миналата година в Перник и в част от населените места, може да претърпи промени, като един от вариантите е населението да има вода през деня, а режимът да бъде в сила само нощем, прогнозира кметът. 

Времето бе благоприятно за перничани през този месец и обемът на язовира към днешна дата е 4 .1 млн. куб. м. На косъм бяхме до мъртвия обем. Картината сега е по- оптимистична, коментира кметът. 

По думите му в средата на март трябва да започнат тестовете за водоподаването от язовир „Бели Искър“. Тогава ще спре и черпенето на вода от „Студена“, за да може язовирът да започне да се пълни с по-бързи темпове. В най-кратки срокове ще започнат строителните дейности по подмяна на критичната подземна инфраструктура в града, за която правителството отпусна пари. 

Прогнозите са, че в рамките между пет и седем месеца след старта на ремонтните дейности ще бъде подменена основната компрометирана водопреносна мрежа, което ще намали загубите на вода с повече от 50%.

Около 8 км от водопровода към Перник вече е изграден. От "Софийска вода" имат готовност, веднага щом строителството завърши, да пуснат вода към града, съобщи изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев:

"Ние имаме капацитета, направили сме два теста да проведем съответното водно количество до изходната точка от нашето водоснабдителна система - резервоар Мало Бучино, и имаме готовност в момента, в който се завърши водопроводът за Перник, да пуснем водата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна