Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи на Егейските острови

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи жители на Егейските острови.
Те се противопоставят на изграждането на нови бежански лагери и настояват всички мигранти на островите да ги напуснат незабавно. Опозиционните партии в Гърция обвиняват премиера Мицотакис в липса на стратегия по решаване на мигрантската криза.
Напрежението по гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос е на границата на гражданско неподчинение след като правителството изпрати с кораби необходимата техника за строеж на нови мигрантски лагери. Жителите блокираха пристанищата с цистерни, тежки автомобили и дори с дървета, за да попречат на техниката да достигне до терените за строежи. На Лесбос и Хиос хората направиха жива верига.
Полицията не успя да овладее напрежението. Намесиха се и специалните части за борба с безредиците и на няколко пъти използваха тази нощ сълзотворен газ срещу протестиращите. Камбаните на църквите през цялата нощ биеха за бедствие и хората се стичаха да протестират.
Терените за строеж се охраняват от доброволни отряди на местни жители.
Представители на правителството правят опит да убедят местните жители, че изграждането на затворени бежански лагери ще постави под контрол поведението на мигрантите.
Цялата местна власт подкрепя протестиращите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени