Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Траянов: Впечатляващи са младежките проекти, номинирани за наградите на БАИТ

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) ще връчи своите ежегодни награди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На официална церемония тази вечер Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) ще връчи своите ежегодни награди за принос в развитието и популяризирането на информационните технологии у нас. Партньор на събитието е и Българското национално радио.

Огнян Траянов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии, каза пред БНР ,че за наградите в 8 категории се конкурират 108 проекта:

„Една от тях е наградата за специален принос -  там вече без да се кандидатства. Номинациите се издигат от самото жури. Нея именно ще връчи и президентът -  традиционно, както вече е от девет години“, отбеляза Траянов.

Той посочи, че и тази година категориите са фокусирани в няколко направления. Целта е българският бранш в информационните и комуникационните технологии (ИКТ) да бъде представен по най-добрия начин, да бъдат отличени успешни български продукти, които го позиционират на световния пазар или завоюват пазарни позиции с конкурентни предимства.

Важен акцент е представянето на ИКТ бранша като партньор за повишаване на  конкурентоспособността на българската икономика  -  чрез наградата за фирми пионери, които са оценили предимствата и са внедрили, заедно с някоя българска IT фирма, нов за българския пазар продукт.

Друга група награди са свързани с подготовката на бъдещите IT специалисти и тяхната успешна реализация -  това са младежката, образователната и наградата за стартъп фирми.

Има също отличие за журналистически принос, както и награда, свързана с работата на публичната администрация.

Впечатляващи са кандидатите във всички категории, но за младежката награда конкуренцията е най-силна и има 5 номинации, повече от обичайното, коментира Огнян Траянов.  

„Много интересни проекти, които отразяват едно много смело посягане към тематики, които са далеч над учебните програми – защото младежката награда е за ученици или студенти, които още са в образователната система. Но тук ние виждаме проекти за лицево разпознаване, проекти за анализ на данни от биопсии на пациенти с онкологични заболявания, четирикраки роботи….“

„Това, което прави впечатление при тях е, че амбициите, и за още по-голяма радост -  тяхното реализиране, са в области, които далеч надхвърлят представата ни за младежка разработка. Второто нещо, което направи впечатление през тази година е, че много от тези младежи работят върху това да създават свои школи. Това са младежи,  които са примерно на 16-20 години“, каза Огнян Траянов.

Още за разработките на българския ИКТ сектор, които ще бъдат отличени от БАИТ, ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени