Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси се оцветиха отново в ярко червено заради епидемията от Covid-19 извън Китай

Европейските борси стартираха търговията във вторник с предпазливи повишения, след което обаче последваха нови агресивни продажби на акции, тъй като инвеститорите продължават да се притесняват от разширяването на епидемията от коронавирус извън Китай и в частност в Италия, където броят на заразените вече достигна 229.

Напрежението отново е най-голямо на борсата в Милано, където основният фондов индекс FTSE MIB се понижава с 1,2%, след като вчера се срина с 5,8%, отбелязвайки най-драматичен спад от август 2015 година на фона на рязкото увеличаване на броя на заразените от коронавирус в северна Италия в последните няколко дни.

Акциите на футболния клуб Ювентус поевтиняват силно за втора поредна сесия на търговия и днес се търгуват с 2,6% под вчерашното ниво на затваряне, когато те се сринаха с близо 10% в резултат на отменените мачове от Серия А заради епидемията от коронавирус в страната. Акциите на банката Banco BPM пък поевтиняват с 3,3%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече се понижава с нови 0,8%, заличавайки напълно сутрешния предпазливи отскок с 0,4% и след като вчера се срина с близо 4%.

"Като се има предвид инкубационният период на вируса, следващите две седмици ще бъдат от решаващо значение за определяне на степента на епидемията, стъпките, които властите са готови и могат да предприемат, за да го ограничат, и икономическият ефект от тези мерки", отбеляза Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в банката UBS.

Немският фондов индекс Dax 30 се понижава с 0,91%, френският CAC 40 - с 0,9% и британският FTSE100 - с 0,8%, след като и те вечера отбелязаха драматични понижения с около и над 4 на сто.

Сривът на борсите на стария континент в понеделник причини намаляване на пазарната капитализация на европейските компании с около 500 млрд. долара, като само в рамките на една сесия на търговия бяха заличени всички печалби от началото на 2020 година.

Солидно поевтиняват акциите на авиопревозвачите и на автомобилните компании, тъй като инвеститорите се опасяват, че европейската икономика, която е силно зависима от международната търговия, ще пострада от вирусната епидемия по-сериозно, отколкото се смяташе досега.

Банковият сектор също остава под солиден натиск от продажби с оглед на продължаващото бягство към държавни цени книжа  с оглед на техния статут на "инвестиция - убежище", което води до намаляване на доходността им.

Американските фондови фючърси се търгуват слабо на зелена територия преди началото на днешната търговия на Уолстрийт и след вчерашния драматичен срив на основните индекси с над 3%, тъй като и инвеститорите в САЩ са сериозно притеснени, че разширяващата се епидемия от Covid-19 извън Китай скоро може да прерасне в пандемия  и да засегне по-силно и по-продължително глобалния икономически растеж.

Индексът DJIA се понижи в понеделник с над 1000 пункта (спад с 3,56%), а широкият индекс S&P500 се понижи с 3,35%, като и двата индекса отбелязаха най-солиден спад от две години насам и вече излязоха на негативна територия в рамките на 2020 година, понижавайки се съответно с 2% и с 0,2%.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се понижи вчера с 3,71%, но е все още с 2,8% над нивото от началото на текущата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна