Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният специализиран съд отхвърли молбата на Нено Димов да излезе на свобода

Бившият министър Нено Димов в Специализирания съд, (11 януари 2020 г.)
Снимка: БГНЕС

С два на един гласа състав на Апелативния специализиран съд отхвърли молбата на бившия екоминистър Нено Димов да излезе на свобода.

В малцинство остана съдия - докладчикът Даниела Росенова, според която няма доказателства, че извън ареста той ще извърши друго престъпление.  

Мнозинството обаче прецени, че действията на обвинения за водната криза в Перник бивш министър, освен че са причина за въвеждането на тежък режим на водата за 97 000 български граждани, са уронили и доверието в начина на функциониране на изпълнителната власт:

"Съдът показа, че не е обективен и безпристрастен и навлезе в обвинителната функция, защото такова обвинение, че уронва престижа на правителството, няма. Това задържане е една абсолютна репресия в обслужване на обществени интереси, неясно какви, създава се впечатление наистина, че не се търси действителната причина за състоянието на водата, а се казва, щом хората страдат, ето ви един министър. Вие сами сте свидетели, че всеки ден се хвалим, че има един министър задържан и за да не престане тази хвалба, ще го държим. И съдът обслужва това поведение на прокуратурата", коментира окончателното съдебно решение адвокатът на Нено Димов Ина Лулчева и добави:

"Никой не може да бъде задържан, защото има такова обществено мнение".

От спецпрокуратурата отказаха коментар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна