Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петромир Кънчев: Висшият адвокатски съвет трябва да разработи нов законопроект за адвокатурата

Петромир Кънчев
Снимка: БГНЕС

„Финансовият доклад на върховните органи, представени по време на Общото събрание на адвокатите, показваха огромни излишъци. Това значи, че са набирани вноски, които не са похарчени по предназначение и се държат по сметки. Отчетите не бяха приети за първи път. За първи път се гласува решение за снемане на доверие от Общото събрание към нашия изпълнителен орган“. Това обясни пред БНР Петромир Кънчев, делегат на Общото събрание на адвокатите в страната и член на Обединението на свободните адвокати.

Той поясни, че „Общото събрание е тежък и труден за организация, скъп за адвокатурата, върховен орган на адвокатурата, обаче няма правомощия“:

„Това е като вот на недоверие. Когато се гласува вот на недоверие към правителството, то подава оставка и се избира ново. Докато в архаичния Закон за адвокатурата не е предвидена такава възможност… Задължихме Висшия адвокатски съвет да започне работа по изцяло нов законопроект за адвокатурата – новият закон да включва увеличаване на правомощията на Общото събрание, електронно гласуване, отпадане на делегатския принцип, Общото събрание да участва при изготвянето на бюджета, дефиниране на адвокатската дейност, съдебен контрол върху актовете на адвокатурата и дисциплинарните дела срещу адвокати“.

В предаването „12+3“ Петромир Кънчев подчерта:

„За първи път в историята на адвокатурата беше приета и декларация в подкрепа на върховенството на правото, което считаме, че е поставено в опасност. Лошо законодателство, неслучваща се съдебна реформа и влошаване на съдебната система притесняват практикуващите адвокати“.

Интервюто с Петромир Кънчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от