Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо тенисът на маса е полезен за здравето

Снимка: Архив

Ако чувствате общи неразположения или ви е писнало от сивото ежедневие, вземете тенис ракета и идете на поиграете. Дали тази вълнуваща игра е способна по някакъв начин да повлияе и да промени живота ви към по-добро? Правилният отговор е "да". 

Редовните упражнения в тениса на маса могат да се превърнат в алтернатива на скъпия фитнес, различни спортни диети и дори психотропно хапче за депресия и стрес.Няма нищо по-лесно от това да започнете да играете тенис, за да поддържате тонус. Необходимо е да си купите ракета за тенис на маса, маратонки, комплект топчета и спортен екип.

След това намерете маса в най-близката зала, намерете си партньори и започнете с тренировките. Тази игра по чудо нормализира метаболизма на организма (на нивото на ензимите), които са отговорни за нашите емоции. Как става това? Тук трябва да обясним:натоварването на тенисист по време на играта го кара да се контролира.

Самоконтролът на такъв спортист постепенно се превръща в обикновено състояние, което се наричат „сдържаност“ и „толерантност“;по време на играта се активира „спящата“ способност на психиката към реактивна концентрация на вниманието. Подобно обучение за концентрация на внимание е в състояние да даде на човек способността мигновено да реагира на критични ситуации в реалността; в тениса на маса трябва да мислите „няколко крачки напред“.

Преходът от защита към атака, ритъмът на подавания и увеличаване на темпото на играта са всички необходими условия за развитието на оперативното мислене. Човек, трениращ тенис на маса се абстрахира от тревоги, неприятности и проблеми. Когато играта приключи, проблемите се връщат, но ... отношението към тях вече е различно – балансирано.

И в България има много зали, в които да се играе тенис на маса.

Тенисът на маса подобрява физиологичното състояние на човек.Това е универсален спорт и няма медицински противопоказания - с изключение на екстремни патологии. Какво печели човек след една или две години систематичен тенис на маса?

Вестибуларният апарат се подобрява. Необходимостта да се контролира цялата повърхност на масата развива периферното зрение на тенисиста, което е особено полезно. Тенисът на маса е най-добрата диета за отслабване. Равномерното и непрекъснато натоварване на мускулите нормализира метаболизма на тялото и коригира теглото на човека.

Тенисът на маса е демократичен спорт. Не е нужно да сте богат, за да придобиете всичко необходимо, за да практикувате този спорт и да се забавлявате..

Трябва само да вземете решение, да хванете ракета и да започнете да тренирате.

Превод от руски език и обработка Галя Русева, председател в Спортен клуб по тенис на маса "Орфей" (Смолян) и модератор във фейсбук групата Table Tennis Destiny.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени