Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"О, да!": „Приказки за времето“ се превръща в сценарий за филм

Снимка: Pxhere

През февруари -  месецът на любовта, излезе от печат новата книга на Людмила Нинова „Приказки за времето: Истории за жени“:

„Това на пръв поглед е една неподредена книга, точно както в живота не всичко е подредено. Хронологията върви по следата на спомена. Тази книга има различно послание“, каза пред микрофона на БНР авторката, представяйки своето ново произведение, което определи като „книга провокация“:

„Тя не търси конвенционалния читател, който чете универсалното повествование от А до Я, където героите израстват, стават плътни, добиват някаква динамика“.

Авторката сподели, че целта и е била през страниците на книгата „да превърти времето“  и да излезе от канона  - с помощта на жанрова еклектика, чрез съчетаването на художествен и документален пласт, чрез белетристика, проза, поезия.

Кои са образите, с които се среща читателят

Това са темелите в моя живот, споделя авторката за образите – четири жени и един мъж, с които читателите се срещат в книгата:

„Това са моята майка, двете мои баби и една моя леля, а мъжът това е моят баща…

Самата идея на книгата е да даде съвременност на миналото…, да го изтупа от прахта на онова, което е било, за да разчетем неговата проекция сега, казва още Людмила Нинова:

„Тази съвременност ни е нужна, за да огледаме себе си и да се завърнем към корените. Аз изключително много държа на родовата памет -  на онази червена нишка, на онова кълбо, което е било в краката на нашите баби… И това кълбо сега го размотаваме, за да може да предадем на нашите деца онова, което ние сме взели от нашите майки и баби - за пъстротата и за необятността на тази женска душа, която винаги се страхува от самотата и търси нейното изцеление  - любовта".

В момента авторката пише сценарий за игрален филм по книгата с работно заглавие „О, да!“.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Людмила Нинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени