Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-дневна изолация за всички пристигащи от Китай в Сливенско

| обновено на 25.02.20 в 16:53
Снимка: БТА

На територията на област Сливен се извършва 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай, съгласно разпореждане на Министерството на здравеопазването. Това е съобщил директорът на РЗИ - Сливен д-р Петя Балулова в отговор на запитване от областния управител Чавдар Божурски, предизвикано от обществения интерес и медийни публикации.

В писмото до Божурски д-р Балулова съобщава, че наблюдаваните хора са в добро общо здравословно състояние и без субективни оплаквания.

Посочва се, че до лечебните заведения в Сливенска област са изпратени информационни материали и алгоритми за действие. В отговорът до Божурски не се уточнява колко души са поставени под карантина и колко вече са минали периода на медицинското наблюдение.

Не са вземани проби за коронавирус от поставените под карантина в Сливенско, защото хората не са посещавали заразени  зони в континентален Китай и нямат симптоматиката на болестта. Това коментира д-р Даниела Калева, директор на дирекция на „Надзор на заразните болести“ към РЗИ, визирайки разпоредбата на Министерство на здравеопазването за действия в такива случаи.

Наблюдаваните в област Сливен не са в болница, категорична бе д-р Калева.

„Поради факта, че наблюдаваните в област Сливен лица нямат клинична симптоматика не се налага хоспитализацията им. Те са в домашна изолация, без субективна клинична картина и не се налага вземането на проби. Всички, които пристигнат на територията на област Сливен от територии с наличие на коронавирус, подлежат на 14-дневна изолация“.

Тя заяви, че все още няма информация за завърнали се от Италия, които да са потърсили лекарска помощ.

По-рано пред БНР д-р Калева съобщи, че първият случай на поставени под изолация, след пътуване до Китай е от 9 февруари.

От РЗИ съветват всички, които имат въпроси за епидемиологичната обстановка в Италия да се обръщат към сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени