Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Нито една държава не ми помага за спечелването на изборите

Доналд Тръмп с индийския премиер Нарендра Моди.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че нито една държава не му помага да спечели тазгодишните президентски избори, предаде Ройтерс.

Изказването идва, след като представител на разузнаването заяви пред американски конгресмени, че Русия се меси в кампанията, за да помогне на Тръмп да спечели втори мандат.

„Не искам помощ от нито една страна и не съм получавал такава“, заяви Тръмп пред репортери по време на съвместна пресконференция в Ню Делхи с индийския премиер Нарендра Моди.

Представители на американските власти твърдят, че Русия е повела и дезинформационни и пропагандни кампании, за да помогне на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, който се стреми към номинацията на демократите за президентските избори.

Тръмп: САЩ се справят чудесно с коронавирус

Доналд Тръмп също така смята, че неговата страна "върши чудесна работа" по отношение на овладяване на епидемията от коронавирус.

Изказвайки се в Ню Делхи, Индия, където президентът приключва първото си официално посещение в страната, Тръмп подчерта, че различният подход към вируса на ебола преди години се коренил в "големите различия" в сравнение с настоящия коронавирус.

Според Тръмп търговско споразумение между САЩ и Индия трябва да бъде реципрочно

Вашингтон и Ню Делхи работят по търговско споразумение, което ще трябва да бъде взаимно, заяви Тръмп, отбелязвайки, че САЩ имат "много голям" търговски дефицит от 24 милиарда долара с Индия.

Той посочи, че Вашингтон "трябва да се третира справедливо", отбелязвайки, че Индия не може да продължава да обмитява с "големи по размер" тарифи стоките, идващи от САЩ, като в същото време е разрешено да изнася своите продукти почти безплатно.

Доналд Тръмп все пак отбеляза, че отношенията между Индия и САЩ никога не са били по-силни и изрази "оптимизъм" относно постигането на всеобхватна търговска сделка с Индия. "Нашите екипи са постигнали напредък в цялостна търговска сделка и аз съм оптимист, че можем да я постигнем", заяви той по време на визитата си в Делхи.

Очаква се лидерите на двете държави да подпишат сделка за 3 милиарда долара относно продажбата на американски хеликоптери на индийската армия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна