Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пекин нареди на държавните банки да предоставят повече кредити на малкия бизнес

Китайска национала валута юан

Китайското правителство въведе серия от мерки, нареждайки на държавните банки да предоставят повече заеми и да намалят таксите за малкия бизнес, пострадал от коронавируса, предаде във вторник "Уолстрийт джърнъл".

На среща, ръководена от премиера Ли Къцян, Държавният съвет на Китай обяви, че ще увеличи с 500 милиарда юана (със 71,2 милиарда долара) освобождаващата квота за банките да отпускат заеми на малки компании и фермери, съобщава финансовото издание.

Съветът също така намали лихвения процент за финансиране с 0,25 процентни пункта, за да намали разходите за финансиране на китайския бизнес.

На държавните банки беше поръчано да предоставят специални заеми за 350 милиарда юана, които да обслужват малкия бизнес и които заеми да бъдат предоставяни при ниски лихви. Държавният съвет заяви, че заемите за малкия бизнес и за земеделските производители трябва да нараснат с 30% през първата половина на годината спрямо предходния период.

Компаниите в провинция Хубей, чиято столица град Ухан е огнището на коронавирусът, който се появи за първи път в края на миналата година, ще получат по-дълъг гратисен период за погасяване на банкови заеми, тъй като голяма част от бизнеса в региона  все още се мъчи да възобнови производството на фона на продължилите затегнати карантинни условия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени