Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ледена висулка "съедини" български автор с престижно издание за хайку

Владислав Христов
Снимка: Тодор Тодоров

Владислав Христов (поет, журналист и фотограф) написа хайку, което беше публикувано в престижно онлайн издание за традиционната японска лирическа поезия. Asahi Haikuist Network е едно от най-стойностните издания за хайку, което събира автори от цял свят. Селекцията на текстовете се прави от Дейвид МакМъръри, професор в университета Кагошима, Япония. Всеки месец той задава определена ключова дума като предизвикателство към хайку автори и определя по 10 автора, чиито стихове стават част от Asahi.

Думата – предизвикателство, с която Владислав Христов е спечелил място върху страниците на ежемесечника, е „ледена висулка“.

студена нощ
ледена висулка
съединява небето със земята

Владислав Христов е носител на множество отличия от български и международни конкурси за хайку, поезия и кратка проза. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови хайку са част от образователната програма на японски университет. Той е съставител и на първия учебник по хайку на български език.

„Някои от майсторите на хайку сравняват написването на едно хайку с написването на цял роман. При хайку е интересно, че се дава кода, много повече оставя за читателя. Вторият и третият подсмисъл остават за читателя. Хайку има един ход, но много изходи. Хем е конкретно, хем дава различни поднива на смисъл“, сподели Христов в предаването „12+3“.

По думите му хайку е като мишена, в която има само десетка - „или си улучил десетката, или си извън мишената, няма средно положение“.

Интервюто с Владислав Христов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна