Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия на ВСС застана зад съдии, обект на медийни атаки

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет застана твърдо зад четирима редови съдии, обект на медийни атаки през последните седмици. Поредните нападки срещу магистрати станаха повод за решение на съдебните кадровици за изработване на правила, с които да се регламентира възможността съдиите пряко да сезират кадровия орган при всеки случай на засягане на тяхната независимост. 

Преди да вземат решението си членовете на Съдийската колегия изслушаха Владислава Цариградска от Районен съд-Луковит, Антоанета Симеонова от Районния съд в Троян и апелативния съдия от София Цветко Лазаров. Четвъртият магистрат - Райна Мартинова от СГС, която дори беше заплашена с убийство в съдебната зала, не дойде във ВСС.

"Уплашеният съдия е не по-малко опасен от корумпирания", каза пред кадровиците съдия Цариградска и добави, че нападките срещу магистрати заради работата им могат да доведат и до автоцензура, което е не по-малко страшно. 

Освен за къс път за комуникация между съдии и кадровици, ще се мисли и за предложения за законови промени за „по-сериозна, адекватна и ефективна защита на магистратите". Съдебните кадровици излязоха и със специална декларация, в която напомнят, че "свободата на изразяване е един от основополагащите принципи на демократичното общество, но че това право няма абсолютен характер и с него не може да се злоупотребява. Посегателствата срещу съдии нарушава тяхната независимост, върховенството на закона и устоите на държавността", са категорични от Съдийската колегия на ВСС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени