Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев отхвърли обвиненията, че има нещо общо с разследването в Барселона

| обновено на 25.02.20 в 17:58
Румен Радев и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията, че има нещо общо с разследването на полицията в Барселона за евентуална схема за пране на пари, в която, според местни медии, може да е намесен и премиерът Бойко Борисов. Проверката на испанските органи на реда засяга България и в международен план, заяви Радев:

"Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга и България - и във вътрешен, и в международен план. Но не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на друга държава".

Доверието в еврозоната да се върне

Правителството да върне доверието на хората в процеса на присъединяване към еврозоната, каза още президентът Радев:

"Ние имаме ясни цели - пълно, пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз. Очакваме от българското правителство много по-открита, много по-ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес и експертните аргументи, експертният консенсус, трябва да предшестват политическите декларации".

В отговор на журналистически въпрос, свързан с телефонния му разговор с руския президент Владимир Путин и последвалата реакция на министъра на енергетиката Радев заяви:

„Цената на газта е най-важната тема към момента и това е продължение на моя разговор с президента Путин, който имах по време на посещението си в Санкт Петербург в началото на юли миналата година“, заяви още Румен Радев. „От осем държави, които са обект на „газовото“ дело между „Газпром“ и ЕК, само България не получава намаление на цената. Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газта от Русия, което е недопустимо“.

Държавният глава изрази надежда в скоро време страната ни да получи намаление на цената, защото в противен случай губят българските домакинства, икономиката ни и нашата конкурентоспособност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени