Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Трифонова:

Родителите трябва да търсят баланс между грижите за детето и себе си

Снимка: БГНЕС

В момента, в който станем родители, целият ни свят се преобръща и всичко, което сме си представяли, мислели, за което сме се подготвяли, много често не е това, което очакваме. Мнението е на Зорница Трифонова, обучител по ненасилствена комуникация и емпатия.

"Появата на едно дете изцяло измества фокуса от нас към него и в стремежа си да бъдем добри, всеотдайни, грижовни родители, много често в този момент забравяме, че ние все още продължаваме да съществуваме като човешки същества, като хора и спираме да се грижим активно за своите потребности", каза Зорница Трифонова в предаването "Закуска на тревата".

Ако сме много раздразнителни, гневни, не преживяваме радост от родителството, най-вероятно сме забравили да се грижим за себе си, смята специалистът. 

"И в този момент можем да започнем да си обръщаме внимание, можем да започнем да следим за сигналите. Ако се ядосвам, дали се ядосвам, защото не съм си починала достатъчно, защото не съм се нахранила, защото не съм пила чаша вода", даде пример Зорница Трифонова.

Фокусът на ненасилствената комуникация са човешките емоции, човешките потребности, свързването между тях и осъзнаването им, подчерта тя.

"И това, което аз като обучител по ненасилствена комуникация се опитвам да предам на хората, с които се срещам, с които работя, които обучавам, е те да бъдат по-осъзнати, да имат фокус върху това как се чувстват и какво поражда тези чувства, от какво имат нужда и да се грижат за потребностите си. По начин, който да ги кара да преживяват радост и удовлетвореност в живота си", изтъкна Зорница Трифонова. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени