Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разработват национална стратегия за преход към кръгова икономика

ТЕЦ-Сливен има право да гори 16 000 тона RDF и биомаса годишно
Снимка: Стоян Радев, БНР

До края на годината страната ще разработи национална стратегия за преход към кръговата икономика. Това стана ясно по време на заседание на Комисията по околната и водите в парламента. В момента 90 на сто от отпадъците се депонират, което твърде бързо препълва сметищата, алармират от екоминистерството. Европейското законодателство задължава страната ни до 2034-та година да депонира едва 10 процента боклук, а с останалите отпадъци да се създава енергия и суровина за ново производство. 

Европейската комисия задължава страната ни да изгаря около 25 на сто от отпадъците с цел генериране на енергия. Според екоминистъра Емил Димитров това е най-добре да се случва в София: 

"Софийските отпадъци имате едно национално турне. Те пътуват едните към Враца, други към Сливен, доскоро и към Бобов дол. Голям проблем е, че в София все още няма такава мощност, защото трябва да има. Тя ще реши проблем на половин България".

Остава неразрешен проблемът с площадките за съхранение на отпадъци, чийто брой достига 5000, допълни Димитров: 

"Раздаване на килограм. Има и голи поляни, където няма ток и вода и изведнъж се оказа, че те могат да третират много отпадъци. Трябва да пристъпим към закриването на такива обекти".

За проблема с вноса на отпадъци Димитров коментира: "Хубаво било да не внасяме от чужбина, а да горим само наши. Цялата рециклираща индустрия пък е обвързана с това да изнася в чужбина. Хайде, затворете я границата. Хубаво било да горим наши. Хубаво, ама нека да създадем условия, ние да го произведем този RDF, който да го отнесем в тези предприятия".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!