Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев: Платен или неплатен отпуск за 14-дневна карантина

Деница Сачева предупреди, че масови отпуски заради паника крият рискове

Снимка: БГНЕС

Хората, пребивавали в район със зараза от коронавирус, които се прибират в България и нямат симптоми, трябва да уведомят незабавно своят работодател, след което да останат по домовете си под карантина 14 дни. Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. За този срок не може да се ползва болничен лист, трябва да се излезе в отпуск:

"Не може да бъде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание, на което да му се даде болничен лист. Два са възможните варианти - платен или неплатен отпуск през тези 14 дни".

Докато трае карантината от 14 дни, работникът ще бъде под наблюдение на личния си лекар. Всички джипита са получили инструкции, допълни Ананиев.

"Трябва да има ясен координационен механизъм на всички институции, тъй като не става въпрос само за медицински проблем". Това коментира социалният министър Деница Сачева относно "доброволната" карантина от 14 дни заради коронавируса, заради която работникът към момента трябва да ползва платен или неплатен отпуск: 

"По-скоро ще поставя този въпрос да бъде обсъден и да има координационен механизъм от гледна точка на всички тези въпроси, които вие зададохте, защото за момента действително ние обръщаме особено внимание повече на медицинската част, а управленско-организационните аспекти все още са неясни и аз ще поставя този въпрос. Би трябвало да има първо координация на национално, на регионално ниво. Това също ще отговори на въпроса за телефона защо телефонът (горещият телефон за въпроси, свързани с коронавируса - бел.ред.) не отговаря, защото няма как един телефон да отговори на абсолютно всички нужди и не на последно място смятам, че ще трябва да бъдат включени по-активно и личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи".

Сачева предупреди, че масови отпуски заради паника също крият рискове: "Защото нали разбирате, че ако всички масово в паника в момента излязат в отпуск, това също би имало много сериозни икономически отражения, така, че би трябвало да действаме много внимателно в това отношение".

По-рано от КНСБ разпространиха позиция във връзка с препоръките за 14-дневна доброволна карантина на всички, които са пътували до райони, в които има случаи на коронавирус. В нормативната уредба няма понятие "доброволна" карантина, а изолацията става само с болничен лист и съответното обезщетение, уточниха от синдиката и призоваха компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!