Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния отрече информация за коронавирус на своя територия, нови жертви в Италия

| обновено на 25.02.20 в 21:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засега няма потвърждение за случай на зараза с коронавирус в Румъния, заяви днес заместник здравният министър на страната Андрей Бачу пред Ройтерс.

„Дотук имаме само негативни резултати от тестовете“, заяви Бачу. По този начин той отрече разпространената по-рано от румънски медии информация за заразен мъж, който бил наскоро в Италия.

Според тв "Реалитатя", цитирана по-рано от Ройтерс, човекът е бил поставен под карантина в инфекциозно отделение в Букурещ.

Междувременно италианските власти съобщиха, че още четирима души, които са били диагностицирани със заболяването, са починали. Така броят на жертвите на коронавируса в Италия, която е най-тежко засегната, достигна 11 души.

В същото време румънската агенция „Медиафакс“ съобщи, че 71-годишен италианец, който посетил Румъния миналата седмица, е бил диагностициран с коронавирус и приет в болница в Римини. 

По-рано днес за първи случаи на заразени съобщиха Австрия, Хърватия, Швейцария. Броят на установените случаи на заболяването във Франция вече е 14.

Днес стана ясно, че епидемията е засегнала две италиански области, в които до този момент нямаше заразени - Тоскана (в Централна Италия), с два случая във Флоренция и Пистоя, и Сицилия (в Южна Италия), където един турист, отседнал в хотел в Палермо, постъпи в болница. Случаят в Сицилия е първият за Южна Италия.

Италия и нейните съседи днес решиха да не затварят границите си заради коронавируса, тъй като подобно решение ще е непропорционално и неефективно, предаде АФП.

Решението бе взето на извънредна среща в Рим на италианския здравен министър Роберто Сперанца и колегите му от Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Словения и Швейцария. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!