Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко горене на отпадъци задължително с ОВОС, решиха депутатите

| обновено на 26.02.20 в 12:39
Снимка: БГНЕС

С пълно единодушие Народното събрание гласува на първо четене въвеждането на задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при изгаряне на отпадъци, независимо от техния вид и обем.

Процедура по ОВОС ще се изисква и при експерименталното изгаряне на отпадъци, решиха депутатите.

Сега законът предвижда задължителна процедура по ОВОС само за инсталации, които горят над 100 тона на ден, а под 100 тона са по преценка на районните екоинспеции, припомни председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева от ГЕРБ.

„Отчитаме, че през последните 2 години е имало 10 процедури за преценка дали е необходима оценка за въздействието върху околната среда  и те са приключили със становище, че не е необходима. Това не дава пълна степен на сигурност и гаранция, че са предвидени всички възможно мерки“, каза тя.

Ивелина Василева посочи, че целта на внесения от ГЕРБ законопроект е да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци.

Депутатът от БСП Атанас Костадинов обаче настоя, че проблемът касае не само превенцията.

„България има проблем с реалния, физическия, последващ и действителен контрол -  т.е. пред нас се отваря една врата, която трябва да затворим с още предложения, които касаят механизма по физически контрол на отпадъците“, каза той.

Депутатът Джевдет Чакъров от ДПС приветства ангажимента между двете четения за създаване на публичен регистър на всички инвестиционни намерения и допълни:

„Но също така, според мен, би било добре да има и публичен регистър за състоянието на всички горивни инсталации и най-вече по отношение функционирането на филтриращи компоненти“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна