Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов пристигна в Гърция за съвместно заседание на двете правителства

| обновено на 26.02.20 в 10:56
Премиерът беше посрещнат в Александруполис от гръцкия външен министър Николаос Дендиас.
Снимка: Пресслужба на МС

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха в Гърция, където ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между двете правителства.

Премиерът беше посрещнат в Александруполис от гръцкия министър на външните работи Николаос Дендиас, съобщи правителствената пресслужба.

В рамките на заседанието днес премиерът Борисов и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис ще проведат двустранни разговори. Предишната среща на двамата бе през ноември в Солун.

Премиерът Бойко Борисов е начело на делегация от двама вицепремиери и 8 министри.

Днешното междуправителствено заседание ще допринесе за засилването на връзките между двете страни и за достигането на още по високо равнище в стратегическите им отношения, се посочва с съобщението от Министерски съвет.

На него ще бъдат обсъдени въпроси и проекти от взаимен интерес и ще бъдат разгледани съвместните приоритети на двете държави, насочени към постигането на по-висок икономически растеж, свързаност, стабилност и сигурност в региона.

България отдава приоритетно значение на развитието на двустранните отношения с Гърция в областта на енергетиката.

Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

България разглежда в синергия проекта IGB и проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни е заявила 20% акционерно участие. Очаква се основните доставчици на газ до терминала край Александруполис да бъдат компании износители на втечнен природен с произход от САЩ, Катар, Алжир, Нигерия и други LNG производители.

„20% от акциите на терминала за втечнен газ - колкото има и държавната енергийна гръцка компания. Диверсификацията не са само думи - за миналата година ние сме ползвали около 400 млн. втечнен газ, дошъл от Гърция, а и той в момента е около 10% по-евтин. Ще се опитаме директно с американски компании да постигнем цени, които да са много по-изгодни за българската икономика и индустрия“, каза през януари премиерът.

Друг проект от изключителна важност е изграждането на междусистемен електропровод между подстанция „Марица Изток“, България, и подстанция „Неа Санта“, Гърция. Връзката е част от реализацията на приоритетния електроенергиен коридор „Север- Юг“.

Активна е и работата по проекта за създаването на интермодалния железопътен коридор „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“, като се очакват резултатите от двустранната работна група по създаване на Съвместна проектна компания за изпълнението на проекта.

През януари тази година беше направена „първа копка“ на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, чието откриване ще благоприятства развитието на пограничния район и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни, посочва правителствената пресслужба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!