Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софтуерен проблем бави регистъра на биопроизводителите

Снимка: БГНЕС

В биорегистъра са попълнени коректно данните на профилите на едва 40% от биопроизводителите. До крайния срок остават броени дни.

„Забавянето е заради проблем със софтуера. Качването на информацията ставаше ръчно. А става дума за огромен обем от информация“. Това поясни пред БНР Веселина Ралчева, биопроизводител и част от Асоциацията на биопроизводителите.

По думите ѝ базовият проблем е, че когато е давано заданието никой не комуникирал с биопроизводителите или с контролиращите лица как да бъде направен този регистър, за да е удобен и за производителите, и за министерството.

В предаването „Преди всички“ Ралчева прогнозира, че този проблем ще рефлектира върху финансовото подпомагане на биопроизводителите:

„Кампанията по подаване на заявления започва от 1-ви март. След качването на информацията трябваше да се осъществи достъп до всички биологични парцели, за да се заявяват за подпомагане“.

Според Веселина Ралчева най-важното за потребителите е да имат достъп до сертификатите, за да видят дали даден продукт присъства в сертификата на конкретния производител, като тази информация вече е достъпна в регистъра.

Интервюто с Веселина Ралчева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна