Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноисторическият музей представя швейцарската следа в българската история

| обновено на 26.02.20 в 13:41
Снимка: Пресцентър на президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата „Швейцарската следа в българската история“. Експозицията, подредена в Националния военноисторически музей, е посветена на 142 години от Освобождението на България.

За първи път се представят швейцарски щамповани текстили с български исторически сюжети, направени от различни печатници в кантона Гларус, Швейцария. Преобладават модели с изображения на знакови събития и личности от българската история, а отпечатвани в най-голям тираж са тези със сюжети от Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението изделията на печатниците започват да се предлагат в Княжество България посредством откритите представителства в София и във Варна.

Тези произведения показват силния отзвук в цяла Европа от национално-освободителните борби на българския народ, потушаването на Априлското въстание, Руско-турската освободителна война. Неслучайно много велики умове започват да говорят за един народ – българския, който пет века е задушаван под турско робство и се бори за свободата си“, посочи в приветствието си Йотова и допълни: 

„На платната са запечатани образи, към които често трябва да обръщаме поглед, да препрочитаме поуките от историята“.

В предаването „Преди всички“ Диана Костова от Националния военноисторически музей разказа:

„Идеята се корени години назад, когато в Швейцария е организирана изложба с текстилни кърпи, произведени в печатниците в кантон Гларус. Тогавашният български посланик Меглена Плугчиева е присъствала на откриването и е била изненадана, че част от този текстил отразява български исторически сюжети… Още в годините около Априлското въстание и в годините на войната Швейцария и цяла Западна Европа обръщат поглед към България“.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния военноисторически музей до 22-ри март, а от 2-ри април до 29-и април – във Военноморския музей във Варна, филиал на НВИМ. 

Интервюто с Диана Костова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна