Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските медии за коронавируса в страната

Италия - търсене на "пациент нула", надвисва сянката на рецесията

Милано, Пиаца дел Дуомо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водеща тема за италианските медии е разпространението на новия коронавирус Covid-19 в страната и последиците, които това би имало за икономиката, за туризма, но също и за политическия климат в Италия, пише БТА.

Според последни данни заразените са 322. Смъртните случаи до вчера са 11 - 2 във Венето и 9 в Ломбардия. Най-младият от починалите е на 62 години, а най-възрастният - на 91 години. Останалите са на над 70 и над 80 години, посочват АНСА и "Кориере дела сера".

Засегнати са общо девет италиански провинции - Ломбардия, Венето, Пиемонте, Емилия-Романа, Тоскана, Лигурия, Лацио, Алто Адидже и Сицилия, посочва в. "Стампа". Изданието публикува на сайта си и интерактивна карта на разпространението на заразата в страната и припомня, че вчера беше регистриран първи случай в Южна Италия - в Сицилия.

Все още няма яснота кой е "пациент нула", внесъл коронавируса в Италия. Според експерти издирването му е като търсене на игла в купа сено, пише в. "Кориере дела сера".

"Пациент номер едно" - 38-годишният служител на клон на Юниливър от град Кодоньо, който беше и първият италиански случай на зараза, е в сериозно, но стабилно състояние в специализирано отделение на болницата в Павия. Неговата съпруга, бременна в осмия месец и също заразена, е в добро състояние в болница в Милано, а бременността й протича добре и според лекари няма риск за детето, съобщава АНСА.

Смята се, че именно от "пациент номер едно" тръгна в голяма степен заразата в няколко населени места в провинция Лоди в Ломбардия. Шест футболисти, членове на аматьорския отбор, в който е играл този пациент, също са заразени.

Медиите публикуват и кадри от опустелите Пиаца дел Дуомо и Пиаца Сан Марко в Милано и Венеция и припомнят, че заради коронавируса бяха затворени операта „Ла Скала“ в Милано, театърът „Ла Фениче“ във Венеция и редица музеи.

Метрото в Милано е празно като през августовската ваканция, а централната гара в Милано е необичайно безлюдна. В други градове като Падуа също е пусто в централните райони.


В. "Кориере дела сера" съобщава, че трима са вече излекуваните пациенти от заразата в Италия.

Според Валтер Ричарди, италианският представител в Световната здравна организация и нов консултант на италианския министър на здравеопазването Роберто Сперанца, трябва да се направи преоценка на голямата тревога около коронавируса, защото в 95 процента от случаите болните се излекуват, а смъртните случаи са при хора, които са имали и други заболявания, посочват изданията.

Те припомнят, че в един от случаите ставаше дума за пациент на диализа, в друг за онкологичноболен, в трети за пациент с инфаркт. Вчера в италиански медии се появиха и статистически данни, че от усложнения от грип в Италия умират средно на година 8000 души, посочват изданията.


"Република" цитира отправените вчера предупреждения на италианския премиер Джузепе Конте, че е нужно да се спре паниката във връзка с коронавируса. Изданието съобщава, че от правителството е имало и обаждане до телевизия РАИ да се "охладят" информациите за коронавируса, тоест да се съобщава за коронавируса по коректен начин, без ненужен „алармизъм“, който да създава паника.

Конте освен това предупреди, че Италия може се озове в рецесия, ако паниката във връзка с коронавируса не спре. А италианският вицепремиер и външен министър Луиджи Ди Майо обяви, че е подготвил план за борба с фалшивите новини във връзка с коронавируса, съобщава в. "Република".

Джузепе Конте подчерта, че трябва да се внимава всички мерки, които се взимат да са пропорционални и да не са контрапродуктивни.

Премиерът отбеляза, че засегнатите от епидемията от коронавируса северни италиански провинции - Павия, Лоди, Кремона и Милано съставляват 12 процента от италианския БВП и 2 процента от този на еврозоната. В района има 63 средно големи фирми с над 4000 служители.

В. "Република" припомня, че заради коронавируса е било отменено изложението на мобилни технологии в Милано, което трябваше да започне на 21 април. Сега то ще се проведе през юни. Италия е известна с изложенията си, които водят до сделки на стойност 60 милиарда евро и които са посещавани от 20 милиона души на година. Изложителите пък са 200 000 годишно. Така че има риск паниката да засегне този сектор.

Криза има и в сектора на киноразпространението заради празните сега киносалони и на спорта заради мачове, които ще се играят при закрити врата.

"Република" допълва, че заради коронавируса са били анулирани 40 процента от туристическите резервации. Туристическият сектор носи годишно на Италия 90 милиарда евро, което е 5 процента от националния БВП и сега има риск и за този сектор.

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца

"Месаджеро", "Кориере дела сера" и Ти Джи 24 се спират и върху вътрешнополитическите рискове. Първоначално коронавирусът сплоти управниците в Италия, но постепенно в това единство се появиха пукнатини, основно между премиера и областния управител на Ломбардия Атилио Фонтана. Конфликтът започна от критики на премиера във връзка с начина на реакция на разпространението на заразата в Ломбардия.

Стана ясно и, че планове с мерки за справяне с разпространението на коронавируса са подготвили дясната партия Форца Италия и Матео Салвини, лидер на крайнодясната партия Лига.

Луиджи Ди Майо пък призова да не се отправят ненужни политически предложения, като например отлагане за април на планирания за 29 март референдум за промените в конституцията. Тези промени предвиждат намаляване на броя на депутатите в двете парламентарни камари и на пожизнените сенатори, назначавани от президента на Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени