Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателство за майсторите на късия разказ

Национален дарителски фонд „13 века България“ за 23-ти път награждава млади писатели в конкурса „Рашко Сугарев“.

За 23-ти пореден път Национален дарителски фонд „13 века България“ обявява Национален конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. За да бъде сред претендентите, литературното произведение трябва да е публикувано в периодичния печат или в книга през 2019 г., а авторът му да бъде не по-възрастен от 35 години.

Безценното в този конкурс са членовете на журито, някои от които близки приятели на патрона на приза Рашко Сугарев: председател Димитър Коруджиев в съдружие с Георги Величков, Деян Енев и Теодора Димова. Те ще решат кои ще бъдат носителите на първа награда (с материално изражение 700 лв.), втора награда (съответно 500 лв.), трета награда (400 лв.).

За писателя, на чието име е наречен националният конкурс, Георги Величков казва: „Той търкаляше словото по редовете като Сизиф.“

Новите сизифовци на словото трябва да знаят, че Сугарев е определян като „тотален литературен авангардист“. А отличените наистина ще бъдат в добра компания. Сред досегашните носители на приза са Алек Попов, Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Емануил А. Видински, Стоил Рошкев, Йорданка Белева…

Крайният срок за изпращане на късите разкази в Национален фонд „13 века България“ е 31 март 2020 г.

Творбите трябва да са на хартиен носител в пет екземпляра (по един за всеки член на журито). Важна е и информацията къде и кога са били публикувани плюс кратка автобиография и телефон за връзка.

Адресът е:
София ПК1421
кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ №1
НДФ „13 века България“
За конкурса „Рашко Сугарев“

При допълнителни въпроси: 02 963 48 07; 0889 648 927

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна