Eмисия новини
от 07.00 часа

Ден на розовата фланелка

Как битка във виртуалното пространство поражда агресия наяве

| обновено на 26.02.20 в 14:19
Деца от разградско училище отбелязват деня на розовата фланелка. Февруари, 2016 г.
Снимка: БГНЕС

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Денят за борба с тормоза в училище, популярен още като Ден на розовата фланелка. 

На този ден всички съпричастните с проблема тормоз в училище се обличат в розово, за да изразят своята позиция.
В Хасково ще кажат „Не на тормоза“ със събитие, организирано от общината. В местната комисия за противодействие на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни през миналата година са работили по 8 случая на тормоз над деца.

Един от случаите касае отношенията между две деца, които са приятели от ранно детство. Едното дете започва да упражнява тормоз върху другото заради игра в интернет. Двамата са отбор и играят срещу противници, които вероятно не познават.

Юлия Динкова Снимка: haskovo.net

"Тъй като те са по-слабият отбор, системно започват да губят битката във виртуалното пространство. Едното дете започва системно да тормози другото. Този тормоз стига до побой, доста сериозен", разказва секретарят на комисията Юлия Динкова пред "Хоризонт".

Така от лошите думи напрежението ескалира във физическа разправа с тежки последствия.

"Днешната дата е добър повод децата да поговорят и да помислят за това какво е тормоз и дали някога са били те самите причина да създадат ситуация на тормоз", допълва Юлия Динкова.

Апатията победи емпатията, изтъква още тя и прави тъжния извод, че "сме стигнали дъното на човешките взаимоотношения".

В Първо основно училище "Христо Ботев" в Търговище започват дни на толерантността. Инициативата е част от участието на училището в благотворителната кампания на национален клуб "ЮНЕСКО България". 

Репортажи по темата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени