Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Километрична опашка на „Кулата“ след срив на системата за граничен контрол

Снимка: Кети Тренчена

Километрични задръствания се образуваха тази сутрин на граничен пункт „Кулата“ заради срив на автоматизираната информационна система за граничен контрол в цялата страна. Опашката от чакащи камиони достигна пет километра. Междувременно на граничния пункт вече се извършват проверки от здравната инспекция на пътници, които идват от Италия.

Близо четири часа системата за граничен контрол беше блокирана. Проблемът е бил в цялата страна, каза за „Хоризонт“ Стоян Мандаджиев, директор на регионалната дирекция в Смолян.

Близо 200 камиона бяха принудени да чакат в аварийната лента на АМ „Струма“ преди граничния пункт:

„Нямам представа, защото никой не ни информира. Поне трябва да минат – гранични полицаи има… От 7 ч. сме тук, а се очертава може би да минем до обяд“, каза един от чакащите шофьори.

Към 9,30 ч. проблемът беше отстранен, а пропускането на тировете възстановено.

Мерят дистанционно температура


От вчера на граничния пункт са и служители на Районната здравна инспекция, които измерваха дистанционно температурата на влизащите в страната:

„Досега не работеше системата. Вчера са преминали около 100 човека, които са се върнали от Италия с ферибота. На всички им е премерена температурата, разпитани са. До момета няма човек с оплаквания“

Проверките на здравните експерти не са гаранция за навлизането на коронавируса в страната, призна д-р Веселка Мончева, завеждащ дирекция „Контрол на заразните болести“:

„Ние следим за болни, но тези, които са в инкубационен период, а и заразоносителите – те си носят вируса и могат да заразяват и е малко притеснително“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна