Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган отново се закани на сирийската армия

| обновено на 26.02.20 в 16:22
Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция няма да направи ни най-малка стъпка назад в Идлиб, предупреди днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Меджлиса. Той заплаши, че до края на седмицата Анкара ще изтласка зад турските наблюдателни постове в област Идлиб сирийската правителствена армия.

Турският лидер подчерта, че даденият от Анкара срок за изтегляне на армията на президента Башар Асад до края на месеца изтича:

„В Сирия, и по-специално относно голямата човешка трагедия в Идлиб, ще приложим всички усилия, включително активна борба на терен. Даденият от нас срок за обкръжените зони, в които се намират наблюдателните ни кули, изтича. Планираме да спасим по един или друг начин нашите наблюдателни постове от обкръжилите ги до края на този месец“.

При настъплението на сирийската правителствена армия в област Идлиб повечето от турските военни постове в района останаха зад фронтовата линия на частите на Дамаск.

Турският държавен глава посочи, че Турция не може да наблюдава безучастно вълна от 1 милион бежанци към границата ѝ. По-рано руският Център за помиряване на враждуващите срани в Сирия заяви, че няма потвърждение на данните за 1 млн. бежанци и че не съществуват достоверни снимки или видеоматериали, доказващи такава бройка.

В речта си пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган посочи, че за Турция най-големият проблем е това, че не може да използва въздушното пространство над Идлиб. По думите му обаче скоро ще бъде намерено решение на въпроса. В момента въздушното пространство над Сирия се контролира от руската авиация и противовъздушни системи и Турция няма достъп до небето на арабската страна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени