Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотокниги на Мартин Пар

Акрополът в Атина, Атина, 1991 г., ©Мартин Пар, от серията Small World

ПУК! (платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница) ще гостува на изложбата „Този малък свят” на британския фотограф Мартин Пар на 29 февруари. Той е автор на над сто фотокниги, а 30 от тях може да разгледате в галерия „Синтезис“ между 14 и 20 часа. По време на събитието ще можете да оцветявате снимки на Мартин Пар от книгата „The Martin Parr Colouring Book“, в която най-емблематичните му фотографии са трансформирани в рисунки за оцветяване.

Калкан, Турция, 1994 г., ©Мартин Пар, от серията Small WorldМартин Пар (р. 1952) е британски документален фотограф, куратор, колекционер и съставител на фотокниги. От 1994 г. той е пълноправен член на агенция „Магнум“, а между 2013-а и 2017-а е неин президент. Фотографии на Мартин Пар са част от колекциите на множество големи музеи като „Тейт Модърн“ в Лондон, „Център Жорж Помпиду“ в Париж, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Неговата работа е показвана в над триста самостоятелни изложби по цял свят, включително ретроспективната изложба „Фотографии на Мартин Пар“ (Martin Parr Photoworks) в „Барбикан Сентър“ – Лондон, която пътува из Европа пет години. 

Мартин Пар е бил куратор на два от най-значимите фотографски фестивала: Фотографските срещи в Арл (Recontres D’Arles) през 2004 г. и Фотобиеналето в Брайтън (Brighton Photo Biennial) през 2010 г. През 2017-а фондацията „Мартин Пар“ отваря врати в Бристъл, където се съхранява неговият архив, колекция от работи на британски фотографи, библиотека с над 5000 фотокниги, галерия и книжарница.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени