Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните проекти във фокуса на разговорите Мицотакис-Борисов в Александруполис

| обновено на 26.02.20 в 16:14
Премиерите Борисов и Мицотакис разговарят в Александруполис
Снимка: БГНЕС

България и Гърция ще работят за развитие на икономическите и търговските отношения и за диверсификацията на енергийните доставки. За това се разбраха двете правителства на съвместно заседание в Александруполис.

"До края на тази година интерконекторът с Гърция ще бъде готов - обяви премиерът Бойко Борисов в изявлението си след междуправителственото заседание в Александрупулис:

"Затова моля гръцкия колега по контрола да помага, за да може в сроковете, тази година, да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ от различни източници. Тази година, виждате, че will или бъдещето време на английски (не, че моят е силен) ние не я използваме по много от темите, защото те се строят и вече са готови".

Борисов е категоричен, че се прави истинска диверсификация с придобиването на 20% от България на компанията, която изгражда терминала за втечнен газ в Александрупулис:

"Оста юг-север дава възможност и на този терминал да пренася газ през България и да диверсифицира и Сърбия, и Унгария, Австрия. Сиреч американски, кипърски, руски, азерски, египетски, кой-каквото докара".

Съвместно заседание в Александруполис проведоха правителствата на България и на Гърция. Премиерите на двете страни Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис проведоха разговор на четири очи, като акцент са били енергийната и транспортна свързаност.

Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис поставят акцент върху съвместните проекти в енергийния сектор. Междусистемната газова връзка ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона.

България разглежда в синергия проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който страната ни е заявила 20-процентно акционерно участие. Терминалът ще спомогне за реализиране на цялостната концепция за газовия хъб „Балкан“.

Друг проект от изключителна важност е изграждането на междусистемен електропровод между подстанция „Марица Изток“ и подстанция „Неа Санта“.

Във фокуса на разговорите и между министрите на България и на Гърция бе проектът за скоростната жп връзка, която да свърже гръцките пристанища в Солун, Кавала и Александруполис с българските Бургас и Варна и оттам Русе на река Дунав.

Сътрудничеството в НАТО и Европейския съюз също бе акцент от разговорите  - в контекста на интеграцията на страните от Западните Балкани.

Заради засиления здравен контрол, свързан с разпространението на новия коронавирус, до Александруполис не успя да стигне пратеникът на вестник "Труд" Павлина Живкова. Тя не беше допусната до борда на правителствения самолет заради вирусно заболяване, което не е свързано с новия коронавирус. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени