Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Христов: Няма хипотеза „опасност“, през която да се ползва механизмът за карантина

Чавдар Христов
Снимка: БГНЕС

„Когато става дума за лица, които нито са болни, нито са заразоносители - за тях няма правно основание да бъдат поставяни под карантина. Отделен е въпросът дали не трябва да се създаде ново правно основание спрямо такива граждани с оглед на това, че опасността е висока и ситуацията е кризисна. Няма хипотеза „опасност“, през която да се ползва механизмът за карантината“. Това поясни пред БНР Чавдар Христов от КНСБ.

Според него биха възникнали въпроси и с бюджета на НОИ, защото не е ясно колко хора биха изпаднали в подобна ситуация:

„Би могло да се мисли за режим на солидарност между работниците и работодателите… Тук всички трябва да надхвърлим собствения си егоизъм, защото става дума за ситуация, която ни поставя всички в един казан“.

В предаването „12+3“ Христов допълни:

„Имаме сигнали в централата в тази посока – от граждани, достатъчно интелигентни и си знаят правата. Те поставят въпроса – аз не съм длъжен да си седя вкъщи, макар че разбира че има проблем… Всеки един работодател трябва да си дава сметка, че един такъв човек да му влезе в предприятието, не дай, Боже, нещо да се случи, може да се свърши с бизнеса за известен период или с управлението, ако говорим за държавната администрация“.

Интервюто с Чавдар Христов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна