Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наша сънародничка в Милано:

Страхът и паниката от коронавируса са по-големи от реалната опасност

Заради случаите на коронавирус в Италия правителството на Северна Македония засили граничния контрол. На снимката: Медицински персонал проверява пътниците на летището в Скопие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паниката е по-опасна от самото разпространение на коронавируса. Така смята българката Лилия, която живее от 30 години в Милано, но от 2 години се връща по-често в България. Според нея медиите в настоящата ситуация имат много голяма отговорност.

"Имаше спорове, всеки час излизаха различни информации. Много голям стрес се създаде в хората. Да кажем, страхът и паниката е в главата на хората, така че правителството според мен има много голяма отговорност в контрола на информацията, която излиза, която трябва да е малко, трябва да е подредена и да е ефикасна. Да има смисъл, да не се правят неща, които са ненужни, които само вдигат страха в хората", изтъкна в предаването "Хоризонт до обед" сънародничката ни.

Номерата на Бърза помощ и специалният номер, който е създаден за случаите на болни от коронавирус в Италия, са блокирани от многото обаждания.

"Много е важно хората да не почнат да се обаждат ненужно на първото кихане, на първия симптом, защото така наистина не се помага на тези категории, които наистина са в опасност, защото този вирус 80% може да е като нормален грип, може въобще да е без симптоми, но наистина възрастните хора са тези, които трябва да се предпазват от действията на другите хора", допълни българката.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна