Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БАН обяви за съчинени правителствени данни за "Натура 2000"

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

"Преди да се докладва трябва да се извърши мониторингът, а не след като се докладва". Това каза пред БНР проф. д-р Цветан Златанов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Те оспорват правителствени данни за състоянието на екологичната мрежа "Натура 2000" и дори ги определиха като "съчинени". 

"Отказахме да участваме в каквито и да е обсъждания, тъй като за нас мониторинг означава повтарящо се измерваме на определени параметри в определени обекти", заяви той в предаването "12+3" по "Хоризонт".

Той обясни, че няколко месеца не са достатъчни за извършване на мониторинг на дадено местообитание на терен: "Затова имаме 6 години, като държава, за да може за 6 години да се направи организация и постепенно да се получат тези измервания", категоричен беше той. 

По думите му преди 6 години от общо 66 оценки за екосистеми 63 са били неблагоприятни, а сега, 6 години по-късно, 63 от оценките са благоприятни, а за 3 няма информация. То посочи, че не са представени резултати от теренни измервения, по които са дадени тези оценки.

Проф. Златанов каза още, че след като държавата е докладвала пред Брюксел резултатите, които не подлежат на теренни изследвания, е "извършена сериозна стъпка". По думите му страната ни е получила голяма сума за извършването на този мониторинг.

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. д-р Цветан Златанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Тормози ли ни смяната на времето

публикувано на 30.03.20 в 10:53