Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призовава за координиран европейски отговор на коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз трябва да координират своите отговори на епидемията от коронавирус, за да се избегнат различните подходи при овладяване на заразата, заяви пред репортери еврокомисарят по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакиду, предаде Ройтерс.

Говорейки на съвместна пресконференция в Рим със здравния министър на Италия, където се наблюдава рязко увеличаване на броя на заразените с Covid-19 (до 374 от 322 ден по-рано), Кириакиду посочи, че европейските държави не трябва да се поддават на паника и че ЕС ще предоставя информация на пътуващите относно коронавируса.

"Всички държави членки трябва да ни информират за своите планове за подготвеност", каза тя. "Трябва да се избягват различните подходи в ЕС", посочи еврокомисарят и добави, че изпълнителната власт на ЕС в лицето на Европейската комисия е готова да координира отговора на вирусната епидемия.

Междувременно  директорът на европейския център за превенция и контрол на заразните болести Андреа Амон заяви, че е необходима подготовка за сценарий, при който в обширни региони в ЕС ще има епидемиологични огнища на коронавирус.

СЗО: Разпространението на коронавируса е повод за "дълбока загриженост", но няма пандемия

Внезапният ръст на случаите на новия коронавирус в Италия, Иран и Южна Корея е повод за "дълбока загриженост", но вирусът все още може да се ограничи и не представлява пандемия, заяви в сряда шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Няма осезаема полза от лекомисленото използване на думата пандемия, но има значителен риск от гледна точка на усилване на ненужния и неоправдан страх и стигма и парализиране на системи. Това също така може да сигнализира, че вече не можем да ограничим вируса, което не е вярно", посочи той пред базираните в Женева дипломати.

"Не трябва да бъдем прекалено нетърпеливи да обявяваме пандемия без внимателен и ясен анализ на фактите", посочи шефът на СЗО.

Той също така каза, че мисията на СЗО в Иран - която първоначално трябваше да замине за Ислямска република във вторник - ще пътува през уикенда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени