Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Тодорова: Много учени вече говорят за класата на ненужните хора

"Много професии ще се трансформират, други ще изчезнат, защото вече има такива интелигентни системи". Това каза пред БНР Марияна Тодорова - доктор по футурология и изследовател в Института по философия и социология на БАН. Според нея дори личният лекар ще бъде заменен от изкуствен интелект. Тя посочи, че професиите, за които се изисква по-ниска квалификация, лесно ще бъдат заменени от интелигентни системи.

"Когато говорим за трансформиране и изчезване на професии, все още не виждаме да има ясен план на държавно равнище за това какво ще се прави с хората, които вече няма да са конкурентни на пазара на труда спрямо тези интелигентни системи. Които трябва да се преквалифицират в различен етап от техния житейски път. Това, за което много учени вече говорят - за появата на класата на ненужните хора", обясни тя и даде пример със замяната на шофьори на камиони в САЩ от т.нар. автономни камиони, за които не са необходими шофьори:

"Техните синдикални организации са предложили освободените шофьори да станат акционери в компаниите, така че да подсигурят старините си и това да е своеобразна пенсия".  

По думите на Тодорова, ако един изкуствен интелект може да открие антибиотик, който да се бори с всяка резистентна бактерия, то в бъдеще ще могат да се проектират вируси, които се неатакуеми, които да се използват от злонамерени лица за биологично оръжие.

Марияна Тодорова посочи, че Европа е единственото място, където има регулация за съхранение на личните данни, защото един от подходите да се усъвършенства изкуственият интелект е чрез захранване с база от големи данни, а безспорно там ще постигнат и чувствителни данни за здравето и генома на хората.

"Европа действа разумно. Част от страните в ЕС коментират стратегията си за развитие на изкуствения интелект, в някои е приета. В България не знам да има такава, което е обезпокоително", коментира тя. 

В предаването "12+3" Тодорова представи новата си книга "Изкуственият интелект". 

Тя обясни, че не само в България, но и в света липсва информация за това какво точно е изкуственият интелект и затова се е заела с темата в книгата си.

Премиерата на книгата "Изкуственият интелект" ще е утре от 18 часа в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски".

Цялото интервю на Снежана Иванова с Марияна Тодорова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна