Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да браниш позициите си с укулеле в ръка: един пират в Европейския парламент

Маркета Грегорова разказва пред "Изотопия" за политическите води, в които плава пиратския кораб и защо Чехия си смени името

Маркета Грегорова
Трябва ли да запишем песен с укулеле, за да ни изберат за евродепутати? Не е задължително, но при Маркета Грегорова от Пиратската партия се е случило точно така. Тя е всичко друго, но не и типичен политик. Още преди да има представа, че ще я изберат на тази позиция, записва песен, в която пее и свири на малкия музикален инструмент. "Изотопия" среща Маркета в Страсбург на поредната сесия на Европейския парламент. Тя е единствената дама сред пиратите  в институцията. Скачаме на кораба, защото имаме много въпроси към Маркета, както и ще видите от текста по-надолу, изотопският глас е в курсив. Първо обаче искаме да разберем каква е историята и идеята на песента, която е на чешки. Може да си я намерите лесно в YouTube, ако проявявате интерес и не ви е страх от пирати. АХОЙ!

Маркета Грегорова: Направих песента за забавление, но ми искаше и да засегна темата за алкохола. Повечето хора са отворени към него, а той, впрочем, е вторият най-тежък опиат след хероина, според статистиката. Алкохолът води и до опустошителни последици в обществото и в семейството. Въпреки това можеш да си го купиш отвсякъде и да правиш каквото искаш, без ограничения. Но когато стане въпрос за много по-слаби опиати като Ем Ди Ем Ей, или марихуана, всички реагират: „Олеле, Господи! Не, в никакъв случай!“. Никой не говори по тези въпроси, няма дискусия.

Две години след като пуснах песента, участвах в европейски избори и бях избрана. Тогава някои хора забелязаха видеото.

Как изглежда работният ден на един пират в Европейския парламент?

Маркета Грегорова: Всеки ден е различен. Зависи дали съм в Брюксел, Страсбург или сме в така наречената „зелена седмица“, по време на която трябва да бъдеш в своя избирателен район, т.е. аз трябва да бъда в Чехия, където да говоря със своите избиратели, хора и членове на партията.

Ще ти опиша един нормален ден в Брюксел, защото това е по-честият вариант. Започвам винаги с няколко важни срещи. Зависи много и от това дали имам становища или досиета, по които трябва да работя. Ако да - преглеждам ги, изготвям поправки, срещам се с хора от екипа ми, с политическите ми съветници и ги обсъждаме. След това има още няколко срещи, разделени така - с хора, с които трябва да говоря и да убедя, че моите поправки са страхотни и хора, които искат да говорят с мен и търсят подкрепа - това са, например, правозащитни организации или компании. „Гугъл“ наскоро ме посетиха няколко пъти. Когато работиш по темата с дезинформацията, получаваш такова внимание. Разбира се, има доста административна работа. Повечето от имейлите ми се пренасочват към асистентите ми, но въпреки това за много от тях трябва да се погрижа аз. Планираме и организираме събития и конференции в Брюксел или в Чехия, където правихме презентации в гимназии и университети за това какво прави ЕС. Част от деня ми е посветен на социалните мрежи, защото без преса, нямаш престиж.

Също така, това, което се опитвам да правя, понякога дори успявам, е да чета, най-малко половин час на ден. Но не досиета и поправки, а книги. Ако искаш да си на върха в своята игра и специално в тази конкурентна среда и да успяваш да убедиш хората в своите политики, трябва да имаш добри аргументи и доказателства. Не просто да мислиш, че това би било добро, а да знаеш, че е така. Затова се опитвам да се образовам по всички тези теми.

Каква е политическата ориентация на Пиратската партия?

Маркета Грегорова: Винаги казваме, че не се движим нито вляво, нито вдясно, а направо. Ще ви дам един пример. Преди бях общински съветник в Бърно, градът, в който живях, той е вторият по големина в Чехия. Имаше социален проблем и трябваше да се вземе решение. Дали на социално слабите и бездомните хора първо да им се даде апартамент и след това да им се помогне да си потърсят работа. Или първо да им се помогне в търсенето на работа и след това да им се даде като награда - апартамент. Първото решение е ляво, а второто е дясно. Дясното решение беше прилагано с години и работеше по някакъв начин. След това дойде на власт коалиция и прилагаха лявото решение. По-късно дойдохме ние и се запознахме резултатите от двата подхода към проблема. Видяхме, че най-евтиният и ефективен начин е първо апартамента, после работата. Т.е. лявото решение. Но подкрепяйки това решение, не значи че съм лява. Означава, че съм взела решение, базирано на данни, които са показали кое работи по-добре. Понякога десните решения работят по-добре, в друг случай - левите. Така мога да опиша политиката на Пиратската партия.

Какъв е проблемът с името на страната ти, защо го променихте?

Маркета Грегорова: Мисля, че в крайна сметка размерът има значение.

Ама те май го направиха по-малко. Май не е толкова престижно сега.

Маркета Грегорова: Да, затова не го харесвам толкова. (смее се) Не, сериозно. Наистина става въпрос за размера. Всички страни имат грабващо име, състоящо се от една дума: Словакия, Швейцария, Франция, Германия и изведнъж - Чешката Република. Затова решиха, че трябва да го опростят на „Чехиа“. По някаква причина звучи добре. Един ден някой ще ни обърка с Чечня и всичко ще приключи с нас. Но не, нямам нищо против смяната на името. Това е прогрес, а аз подкрепям прогреса.

Прогресирайте и вие, като чуете в звуковия файл цялото интервю с чешката пиратка Маркета Грегорова.

Маркета Грегорова

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от