Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Явор Гечев: Законът за ветеринарномедицинската дейност се кърпи непрекъснато

Правят се некомпетентни и скандални поправки, твърдят от "Четири лапи"

Явор Гечев
Снимка: Ани Петрова
Организацията за защита на правата на животните "Четири лапи" оспорва промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Сред новоприетите поправки има текстове, свързани с регистрацията на домашните кучета и контрола от страна на собствениците им. 
Законът за ветеринарномедицинската дейност се променя на всеки 2-3 месеца, уточни пред "Хоризонт" Явор Гечев от отдел „Комуникация“ в организацията „Четири лапи“

"Там е пълна каша, защото се правят промени на парче, кръпки се правят и то се правят по един възмутително некомпетентен и скандален начин, без обществени обсъждания, без по какъвто и да било начин да има оценка на риска и оценка на въздействието на тези промени, които се правят", коментира Гечев в предаването "Хоризонт до обед" 

В Народното събрание е въведена практика да се включват текстове между първо и второ четене, които противоречат или не са в съответствие с мотивите на първоначално внесените. Гласуват се и се избягва възможността за обществено обсъждане, изтъкна той.

Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност въвеждат изискване на 6-седмична възраст на домашното куче да се издава паспорт, да се направи ваксинация и чипиране. За котките няма подобни изисквания.

"Собственикът трябва да го заведе при ветеринарен лекар, който да издаде паспорт, да постави микрочип на кучето, да го обезпаразити и ваксинира", поясни Явор Гечев.

Ваксина бяс се поставя на кучета, които са на възраст между 12 седмици и 6 месеца. "Ако вие си вземете куче над 6-месечна възраст, ветеринарният лекар няма право да постави ваксина бяс", допълни експертът.

Законовите промени отменят задължителната смяна на регистрация при промяна на собствеността. В момента има задължително въвеждане на данните на първия собственик след придобиване на животното. След промените следващите собственици нямат задължение да отидат при ветеринарен лекар, за да бъдат променени данните на собственика.

Не са предвидени и текстове за ваксинация срещу болестта бяс при котките.

"Това, което се пропусна да се направи, беше да се даде достъп на общините до базата данни на Агенцията по безопасност на храните, за да могат те да осъществяват ефективен контрол върху собствениците на домашни животни, дали тези домашни животни са чипирани, дали са регистрирани в базата данни и когато бъде намерено на улицата едно такова животно, кой е собственикът“, подчерта Явор Гечев.

Агенцията по безопасност на храните отказва да даде достъп на общините заради опасения за злоупотреба с данни.

Европейският парламент предлага да има контрол на онлайн продажбата на кучета и котки.

"Това е една страхотна индустрия, която се засили страшно много с приемането на страните от Източна Европа в Европейския съюз, защото пазарът на тези животни е Западна Европа, а източникът на тези животни е Източна Европа", каза Гечев.

В Полша, Словакия, Унгария и Чехия във ферми се отглеждаткучета, които се продават в Германия, Австрия, Швейцария на цена от 1000 евро.

"Тези животни се отглеждат при изключително лоши условия, без каквито и да било грижи за тях - и ветеринарномедицински, и чисто човешки. Просто когато едно животно не става за продажба, то се хвърля в месомелачката, необразно казано, а буквално казано", заяви Явор Гечев.

В България също има такива ферми и контролът е занижен. Тези ферми завишават риска от разпространение на заболявания, добави специалистът.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от