Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Градски икони“ – поглед на двама словашки художници към София

Галерия „Аросита“ разширява територията на своя поглед към съвременното изкуство, с една изложба на двама млади словашки художници – Мартина Рьотлингова и Матуш Матятко. Изложбата се нарича „Градски икони“, а поводът да се обърнат към града ни е една едномесечна Резидентска творческа програма в София, по време на която са създадени повечето от произведенията. Млади, но формирани като артисти, те са изградили свой личен стил, творбите им впечатляват с професионализма и ясно изявена позиция, в която със свобода и познание за белезите на еклектичното съвременно изкуство. Живописта и графиката са предпочитани изобразителни медии за младия творчески тандем Мартина и Матуш.

Интересното и при двамата е, че се вълнуват от пулсиращия живот на града, от съвременната архитектура, даже към някои идоли от миналото и историята на София. Авторите имат някъде близка цветова гама, но в повечето случаи зрителят ги разпознава като различни – Мартина, с по-приглушена, деликатна гама, със замъглени, като че ли създадени с подобен на филтър ефект произведения, докато Матуш е повече с ярки, сини, тъмни цветове, които ни насочват към визуализация на глобални проблеми на нашето време. Матятко е привлечен от мита, култа към политически и светски идоли, популярни личности в масовата култура. А при Мартина темата за екологията, за прекомерната консумация, за замърсения въздух са пресъздадени деликатно и ненатрапчиво.

„Градски икони“ в галерия „Аросита“ ни среща и обогатява с изкуството на двама словашки художници, които се вписват успешно на художествената сцена и у нас, и в Словакия, и в света – с изложбите си във Франция, Бали, Китай и Япония.

Интервюто с изкуствоведката Ани Венкова, куратор на изложбата, като я представи и на перфектен английски език на откриването, можете да чуете от звуковия файл.


Снимки галерия „Аросита“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от